Descriere proiect

Programul Opera┼úional Infrastructur─â Mare (POIM) a fost elaborat pentru a r─âspunde nevoilor de dezvoltare ale Rom├óniei, identificate ├«n Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 ┼či ├«n acord cu Cadrul Strategic Comun ┼či Documentul de Pozi┼úie al serviciilor Comisiei Europene.
POIM finan┼úeaz─â activit─â┼úi din patru sectoare: infrastructura de transport, protec┼úia mediului, managementul riscurilor ┼či adaptarea la schimb─ârile climatice, energie ┼či eficien┼ú─â energetic─â, contribuind la Strategia Uniunii pentru o cre┼čtere inteligent─â, durabil─â ┼či favorabil─â incluziunii.
├Än vederea atingerii obiectivelor propuse, ├«n cadrul POIM, au fost stabilite 8 Axe Prioritare. Apa Serv Valea Jiului a accesat fonduri alocate ├«n cadrul Axei Prioritare 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu ├«n condi┼úii de management eficient al resurselor, Obiectivul specific 3.2 – Cre┼čterea nivelului de colectare ┼či epurare a apelor uzate urbane, precum ┼či a gradului de asigurare a aliment─ârii cu ap─â potabil─â a popula┼úiei.┬áPerioada de implementare a proiectului este de 112 luni, respectiv p├ón─â la data de 31.12.2023
La data de 19 mai 2017, societatea Apa Serv Valea Jiului a semnat cu Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (├«n prezent, Ministerul Fondurilor Europene), Contractul de finan┼úare nr. 57/19.05.2017, aferent investi╚Ťiei ÔÇ×Modernizarea infrastructurii de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â ├«n jude╚Ťul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020ÔÇŁ.┬áValoarea total─â a Contractului de finan┼úare este de 384.329.650,38 lei,┬áTVA inclus
Finanţarea proiectului este asigurată prin finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în valoare de 275.186.442,38 lei, finanţare nerambursabilă din bugetul de stat de 42.087.338,24 lei și finanţare din bugete locale în valoare de 6.474.975,12 lei.
Valoarea neeligibilă inclusă în proiect este de 60.580.894,64 lei, reprezentând TVA.
Proiectul presupune investi╚Ťii pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea proceselor de tratare ╚Öi distribu╚Ťie a apei potabile ╚Öi pentru colectarea ╚Öi epurarea apelor uzate ├«n regiunea Valea Jiului.
Proiectul reprezint─â o etap─â semnificativ─â ├«n cadrul reabilit─ârii generale ╚Öi extinderii infrastructurii de alimentare cu ap─â ╚Öi canalizare din jude╚Ťtul Hunedoara, zona Valea Jiului, continu├ónd procesele investi╚Ťionale finan╚Ťate din Fondul de Coeziune ╚Öi Fondul European de Dezvoltare Regionala (POS Mediu) cu privire la dezvoltarea de sisteme regionale ├«n sectorul apei.
Lucr─ârile de investi╚Ťii din cadrul proiectului sunt localizate ├«n jude╚Ťul Hunedoara, zona V─âii Jiului, pe teritoriul a 6 unit─â╚Ťi administrative: Petro╚Öani, Lupeni, Vulcan, Uricani (include C├ómpu lui Neag), Aninoasa ╚Öi Petrila.